Kaj so cilji sodelovanja športnega psihologa s športnikom?

 • Glavni cilj je pomoč pri tem, da zna športnik na tekmovanju pokazati vse, kar tudi sicer zna na treningu. Navadno namreč na kakšne rezerve na psihičnem področju sklepamo ravno takrat, ko športnik odlično trenira, a tega na tekmovanju ne more pokazati.
 • Zmanjšanje nihanj na tekmovanjih – športniki bodo bolj konstantno nastopali in ne bo se dogajalo, da bi uspešno nastopali na manj pomembnih tekmah, na večjih pa bodo tekmovalni dosežki bistveno slabši.
 • Športnik začne prevzemati odgovornost za svoje počutje, izvaja vaje in tehnike, ki se jih pri psihologu nauči, pri lastnem opazovanju in nadzorovanju je čim bolj aktiven. Na koncu je na štartu sam in je on tisti, ki se mora skoncentrirati, se umiriti … Čarobne paličice psiholog nima, ta paličica je le v športnikovi aktivni soudeležbi v procesu psihične priprave.
 • Nastop na tekmi je cilj vsega športnega udejstvovanja in športna psihologija je tako del celotne priprave in obogati siceršnji trening, nikakor pa ga ne nadomesti.

Kakšne koristi imam od sodelovanja s športnim psihologom?

Izboljšam svoj nastop na tekmi, tudi trening, kontrolo nad svojimi čustvi mislimi, motivi, si postavljam prave cilje, izboljšam svoje počutje, komunikacijo, se znam bolje obvladovati in dobro soočati s pritiskom …

Katera so zmotna prepričanja o psihični pripravi

Med športniki in trenerji obstaja več zmotnih prepričanj, ki ovirajo uspešno sodelovanje ali pa zaradi njih do sodelovanja sploh ne pride. Poudariti želimo, da so vsa spodaj navedena prepričanja napačna.

 • “Z mano je nekaj narobe, sem zmešan.”
 • “Sam se ne znam pripravit, zato moram k športnemu psihologu.”
 • “To je za tiste s problemi, za slabe.”
 • “Za vrhunsko pripravo je dovolj, če v redu treniram .”
 • “če nisem pravi v glavi, se tu ne da nič narediti!”
 • “Psihična priprava ki jo delam sam in s trenerjem, mi je dovolj.”
 • “Psiholog mi bo vlil vse znanje, ki ga potrebujem.”
 • “Meni ni treba delati, psiholog bo vse povedal in bom dober.”
 • “Čustev, volje, misli, razpoloženj se ne da nadzirat, spreminjat.”
 • “Nimam časa”

Kje bi lahko sam prebral kaj o športni psihologiji?

Poglej na podstran Uporabne povezave.

Ali bodo stvari, o katerih se pogovarjava, ostale med menoj in psihologom?

Da – psiholog je dolžan spoštovati Etični kodeks in je zavezan k molčečnosti. Lahko pa se dogovoriva in če se oba strinjava, se kdaj kakšne informacije deli, recimo s trenerjem ali drugimi pomembnimi osebami, ki so tekmovalcu blizu.

Se lahko pogovarjam tudi o drugih stvareh ali le o športu?

Da. To celo vzpodbujamo. Velikokrat so stvari izven športa tudi povezane z funkcioniranjem na igrišču.

Ali moram vse povedati?

Ne. Vsak športnik ima pravico, da jasno pove, da o nekaterih stvareh ne želi govoriti. Športni psiholog sicer veliko sprašuje, vendar vedno omogoča možnost, da mu športnik česa ne odgovori, če to ne želi.

Kdaj in kako lahko prekinem sodelovanje s šp psih?

V svetovalnem procesu velja načelo prostovoljnosti., To pomeni, da lahko na željo sodelovanje prekinemo. Včasih se zgodi, da se dva človeka ne ujameta, včasih ima tekmovalec občutek, da mu vaje ne koristijo, se ne počuti dobro s takšnim sodelovanjem … Športnik naj bi imel v svetovalnem procesu možnost te občutke izraziti brez zadržkov.

Koliko časa traja takšno sodelovanje?

To je v naprej težko povedati. V večini primerov se dogovorimo za kratko poskusno obdobje (nekaj ur), potem pa se dogovorimo za nadaljne sodelovanje. Včasih to traja nekaj mesecev, največrat gre za obdobje ene sezone. Odsvetujemo pa »instant« iskanje pomoči tik pred pomembnimi tekmami, brez prejšnjih sestankov!

V kolikšnem času lahko pričakujem rezultate?

Zelo odvisno od razloga zaradi katerega si prišel. Nekaj učinkov, kot je naprimer kontrola in prepoznavanje počutja, lahko zaznamo že po prvih sestankih. Za konkretne premike na tekmah, še sploh pa pomembnih tekmah, je treba vztrajati precej dlje (sezono ali več). Razlog za počasno napredovanje je predvsem v tem, da delamo eno stvar naenkrat – ne več – in zato bodo šli premiki najprej naprej v eni spretnosti, kasneje pa bo šlo hitreje. Tehnike je potrebno dobro izpiliti, natrenirati, da jih lahko uporabimo tudi v najpomembnejših, kritičnih trenutkih..

Kaj bom moral sam narediti sam?

Predvsem moraš vaditi tehnike, ki se jih učimo, včasih zapisovati, delati razne vaje in naloge. Predvsem pa odkrito pripovedovati o sebi, se opazovati in razmišljati o svojih reakcijah, čustvih, mislih, preizkušati nasvete in dogovore tudi na treningih in tekmovanjih…

Kako lahko s športnim psihologom sodeluje cela ekipa?

Na dva načina: izvajamo tehniko imenovano team building ali v skupini učimo podobne tehnike kot pri individualnem delu.

Kdo mora za to vedeti in ali je sodelovanje lahko tajno?

Odločitev je predvsem na strani športnika, priporočamo, da za sodelovanje ve trener, za mlajše, nepolnoletne športnike pa morajo soglasje dati tudi starši.

Mi lahko pridobljena znanja, tehnike koristijo tudi na drugih področjih?

Seveda, enake spretnosti so uporabne v šoli, pri študiju, v službi, pri reševanju problemov…

Se trenerji in sami športniki znajo psihološko pripravit sami?

Da, vendar je priporočljiva še dodatna strokovna pomoč- enako, kot velja za kondicijsko pripravo in prehrano. Nekateri vrhunski športniki uspejo tudi brez sodelovanja s psihologom toda, zakaj ne bi izkoristili možnosti, odločajo detajli, razmere se spreminjajo.

Kako se lahko trener vključi v psihološko pripravo športnika?

Pogovorimo se o trenerjevih pogledih, strukturiranjem treninga, kako športnika vzpodbujati k sodelovanju, k uporabi vaj, ki jih uči psiholog, o zmotnih prepričanjih, o napredku ipd.

Ali kot trener lahko tudi kaj pridobim v smislu moje psihološke priprave?

Kontrola čustev, trema, motivacija, samozaupanje…. So tudi lastnosti, ki jih vsak trener potrebuje za uspešno, učinkovito delo.